Home Hardware

Draadloze internetrouter met net dat beetje meer

12
659
AVM introduceert met de FRITZ!Box Fon WLAN 7360 een VDSL/ADSL2+-router die goedkoper is dan de eerder door DiskIdee geteste de FRITZ!Box 7390, maar toch veel van dezelfde mogelijkheden biedt. Wij hebben hem getest.

Net zoals de 7390 is de FRITZ!Box Fon WLAN 7360 van de Duitse routerspecialist AVM méér dan zomaar een gewone draadloze internetrouter. Het is een alles-in-één communicatie-oplossing die je internetverbinding verzorgt, voorziet in al dan niet draadloze netwerktoegang, internet- en dect-telefonie en ook gebruikt kan worden als opslagapparaat (NAS) en streamingserver voor digitale media.

Uiterlijk lijken de ondertussen bijna twee jaar oude, maar nog altijd verkochte  FRITZ!Box 7390 en de nieuwe 7360 trouwens als twee druppels water op elkaar: chassis met ingebouwde antennes in de knalrode huiskleur van AVM en verder afgewerkt in grijze kunststof; extra usb-aansluiting op de zijkant;  twee ronde grijze knoppen (met de labels DECT en WLAN) op de bovenkant waarmee je respectievelijk nieuwe DECT-telefoons en nieuwe WiFi-apparatuur automatisch kunt detecteren en aansluiten; en vijf statusleds op de voorkant die informatie tonen over  de werking van het apparaat en de activiteit van de aansluitingen.

 
AansluitingenAVM FRITZ!Box 7360

Pas als je naar de kleurgecodeerde aansluitingen op de achterkant kijkt, zie je de eerste verschillen: bij de nieuweling ontbrekent twee “Fon”-aansluitingen voor analoge en isdn-telefoons. Op de 7360 kun je maar één analoge telefoon of fax aansluiten.

De gele Ethernet-aansluitingen op de achterkant zien er identiek uit aan die van de grotere broer, maar slechts twee ervan ondersteunen Gigabit Ethernet, terwijl bij de 7390 alle vier de netwerkpoorten die hogere netwerksnelheid aankunnen. Intern heeft de goedkopere 7360 ook een minder krachtige WiFi-voorziening: single-band IEEE 802.11n WiFi met twee MIMO-streams, verzorgd door een Atheros PCI Express  AR9287 WiFi-chip.

Voor het overige zijn er nauwelijks verschillen met de 7390. Je krijgt dus ook een ingebouwde DECT-telefoniecentrale waarop je zes handsets kunt aansluiten en ondersteuning voor internettelefonie met tot tien aparte SIP-accounts. De vijf ingebouwde antwoordapparaten kun je apart toewijzen aan vijf verschillende telefoonnummers.

Het apparaat heeft ook een intern flashgeheugen van 256 MB (de helft van wat beschikbaar is bij de 7390) waarop je berichten kunt bewaren, maar dat je ook als NAS kunt aanspreken. Die NAS-capaciteit kun je uitbreiden via een externe usb 2.0-schijf. En dan is er nog de ingebouwde mediaserver die muziek, foto’s en video’s op het netwerk kan streamen. En dan vergeten we nog andere snufjes, zoals de mogelijkheid om een 3G-stick aan te sluiten voor internetverbindingen via het gsm-netwerk, de ingebouwde faxfunctie en uiteraard een krachtige firewall. Benieuwd of en hoe dit in de praktijk allemaal werkt…

 
In de doos

Naast de FRITZ!Box Fon WLAN 7360 zelf bevat de doos nog een compacte externe voeding, een zwarte en grijze DSL/telefoon-kabel van 4,25 meter en een gele netwerkkabel van 1,25 meter. De doos bevat alleen een visuele installatiegids, die overigens heel erg duidelijk is, maar helaas Nederlandsonkundig blijft. De volledig handleiding wordt niet meegeleverd en moet je downloaden van de website van AVM. Die is overigens wel beschikbaar in het Nederlands.

Fritz!box 7360 webinterface (dsl-verbinding)

Fritz!box 7360 webinterface (dsl-verbinding) (© ; licentie: )

 
Plaatsing

Je kunt de FRTIZ!Box 7360 horizontaal neerzetten, maar het is ook mogelijk hem verticaal aan de muur te bevestigen. Bij intensief gebruik raadt AVM aan om de FRITZ!Box verticaal te monteren, omdat dit een betere luchtdoorstroming en dus koeling garandeert. Het apparaat wordt overigens passief gekoeld. Horizontaal gebruiken bij zware belasting kan ook, maar dan zet je het apparaat best neer op een rek, of op een verhoogje, zodat de onderkant vrijblijft voor een betere koeling. Tijdens onze test viel de warmte-ontwikkeling in elk geval goed mee, maar wij gebruikten het apparaat dan ook op een rek dat lucht doorliet aan de onderkant.

 
In gebruikname

De veelkleurige en grafische installatieposter is erg duidelijk… maar je moet wel Engels spreken. Ook de webinterface spreekt alleen vreemde talen (Duits, Engels, Spaans, Frans, Italiaans). De handleiding op de website is echter ook in het Nederlands beschikbaar. Maar dan moet je natuurlijk wel al over internettoegang beschikken, dus dat is niet echt een oplossing voor wie zijn eerste internetverbinding wil installeren met deze FRITZ!Box. Nu goed, zo ingewikkeld is het allemaal niet als je al enige ervaring hebt. Beginnende gebruikers halen er misschien toch beter iemand met ervaring bij.

Fritzbox 7390 start installatie

Fritzbox 7360 start installatie (© ; licentie: )

De volgorde van installatie is eigenlijk altijd dezelfde: stroom aansluiten, dsl-kabel aansluiten, eventueel telefoonlijn aansluiten als je de ingebouwde dect wil gebruiken, eventuele dect-telefoons verbinden via de knop op de bovenkant, eventuele niet-draadloze analoge telefoons aansluiten op de FRITZ!Box, verbinden met je computer via de gele kabel of via het draadloze netwerk, surfen naar de administratiepagina van de FRTIZ!Box en ten slotte de router naar wens configureren.

Indien je de router draadloos configureert, moet je als wachtwoord de WPA2-sleutel invoeren die op de onderkant van het apparaat en op de installatieposter is afgedrukt. Die sleutel kun je natuurlijk achteraf in iets anders wijzigen. Zodra je een netwerkverbinding hebt naar de router toe kun je diens administratiepagina oproepen in je browser door naar het adres http://fritz.box te surfen. Wij ondervonden geen enkel probleem bij de ingebruikname.

 
Extra mogelijkheden

De routers van AVM gebruiken sinds kort een heus Linux-gebaseerde routerbesturingssysteem, FRITZ!OS genaamd. De door ons geteste 7360 draaide FRTIZ!OS  versie 05.23. Deze versie van het besturingsysteem voegt enkele interessante nieuwigheden toe, zoals de mogelijkheid om de webpagina van je router op smartphones te gebruiken, of de mogelijkheid om Google-contacten toe te voegen aan de telefoonboeken van de router. De vele andere mogelijkheden we eerder al behandeld in onze review van de FRITZ!Box 7390 en kun je daar nalezen onder het kopje “Extra mogelijkheden”. We herhalen ze hier niet meer.

Wel maken we je graag opmerkzaam op enkele nieuwe details. Zo laat de nieuwe versie van FRITZ!OS toe om internettoegangsregels per aangesloten computer in te stellen; op die manier kun je bijvoorbeeld eenvoudig de internettoegang van je kinderen controleren.

Een USB-schijf of -stick die je aansluit op een van de usb 2.0-poorten kun  je ook toegankelijk maken als “cloud-schijf” en op een veilige manier via het internet gebruiken. Via de clouddienst MyFRITZ! kun je je NAS, antwoordapparaten en telefoonlijsten overal ter wereld via het internet gebruiken. Je moet dan wel eerst een account aanmaken bij deze dienst, maar dan kan allemaal via het routermenu zelf. Gasttoegang kan niet alleen via WiFi, maar ook via LAN-poort nummer 4. Gasten hebben wel toegang tot het internet, maar niet tot je thuisnetwerk.

 
Prestaties

We hebben de AVM Fritz! FRITZ!Box Fon WLAN 7390 getest met Belgacom / Dommel VDSL2+-verbinding. De geteste VDSL2+ verbinding heeft een theoretisch maximale downloadsnelheid van 50 Mbit/s en uploadsnelheid van 6 Mbit/s. Allereerst moeten we vermelden dat de Fritz!Box 7360 een uiterst stabiele VDSL2+-connectie heeft, zelfs als we in het menu DSL Information, Interference Resistance alle opties op Max. Performance zetten. De verbinding viel tijdens een testperiode van drie weken niet een keer uit. We haalden via Speedtest.net en de testserver in Brussel een effectieve downloadsnelheid van 44,38 Mbit/s en een uploadsnelheid van 4,13 Mbit/s. De pingtijd kwam uit op 33 ms.

Overzicht van de aansluitingen van de 7360

Overzicht van de aansluitingen van de 7360 (© ; licentie: )

De WiFi-prestaties (gemeten met Xixia Qcheck en drie zakelijke Dell Vostro-laptops) zijn vergelijkbaar met de AVM Fritz! FRITZ!Box Fon WLAN 7390: gemiddeld 33,4 Mbps op 2 meter van de router, en half zoveel op 20 meter van de router. Dat zijn gemiddelde prestaties in vergelijking met draadloze routers van andere merken zoals Cisco Linksys of D-Link. De effectieve netwerksnelheid via de Gigabit-aansluitingen behoren wel tot de snelste wat we al bij dergelijke routers hebben gemeten: gemiddeld 371 Mbps.

Ook het draadloze bereik (gemeten met WiFi Analyzer) is erg goed en beter dan bij de meeste andere routers die we al hebben getest.

Conclusie
De AVM Fritz! FRITZ!Box Fon WLAN 7360 is een redelijk snelle, geavanceerde router met een heleboel extra’s. Tegenover de iets duurdere 7390 moet je ISDN missen en nog enkele geavanceerde mogelijkheden, zoals twee extra Gigabit-poorten en dualband WiFi.
Maar voor de meeste thuisgebruikers zijn dat geen noodzakelijke voorzieningen. En je bespaart toch enkele tientallen euro ten opzichte van zijn grotere broer de 7390. Toch blijft dit een verhoudingsgewijze dure router, al krijg je wel veel waar voor je geld. Vergeet ook de vijf jaar garantie niet die AVM op deze router geeft.
Adviesprijs
€ 199.
Foto van AVM
Website: AVM Duitsland Website: AVM België Website: AVM Nederland
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.

Nvdr.: Op 17/06/2014 wijzigden we de download-link voor de handleiding; de oorspronkelijke link verwees naar een foutieve website. De handleiding is in tegenstelling tot wat we eerder beweerden, blijkbaar niet in het Nederlands beschikbaar. Op de servicepagina met handleidingen van AVM vinden we ze alleszins niet terug.

12 REACTIES

  1. Goedendag. Ik heb al geruime tijd deze (7360) modem (van XS4All) in huis, en ben er uitermate tevreden over. Nu zou ik ook graag van de DECT-telefonie-mogelijkheden van ’t modem gebruik willen maken, maar dan puur voor onderlinge huistelefoontoepassingen; (ik kan sowieso – vanwege het niet hebben van ‘een vaste telefonie-aansluiting’ – niet naar buiten bellen danwel gebeld worden, maar ik beschik wel over een leuke DECT-telefoonset, welke ik in diverse ruimtes van mijn woning in wil gaan zetten. Kan dit (simpel) opgezet worden, middels ’t modem…?
    Graag Uw advies. Bij voorbaat dank! Johan.

  2. U schrijft De volledig handleiding wordt niet meegeleverd en moet je downloaden van de website van AVM. Die is overigens wel beschikbaar in het Nederlands.

    Kunt u mijn de link van de pagina sturen, wat ik ook doe niet te vinden

    Bedank, peter

  3. Ik had bij de eerste installatie de harde schijf aangesloten op de zijkant van de fritzbox zichtbaar in mijn netwerk. Wat ik nu ook doe ik zie wel dat hij is aangesloten in de fritzbox maar niet meer in mijn thuisnetwerk. Wat doe ik nog niet goed.

  4. Kan ik de 7360 ook gebruiken als switch door een netwerkkabel met signaal in een van de 4 poorten te doen en dan 2 andere kabels in een van de 3 nog vrije poorten?

  5. Bij deze Fritzbox is aansluiten van 4 Dect telefoons onmogelijk.
    Enkel het basisstation werkt en de provider xs4all.nl werkt niet mee. Pas na 5 maanden! een monteur die het probleem niet oploste.
    En xs4all hult zich weer in stilzwijgen.
    Wie heeft een goed advies?

    • Heb je al geprobeerd om te controleren op een firmware-update? Overview, System, Expert Mode = ON / Dan Overview, System, Firmware Update, Find New Firmware. Indien het systeem nieuwe firmware vindt, pas dit dan toe.

    • Ja. Wij testten via Dommel VDSL, maar dan moet je in de router sowieso het Belgacom profiel instellen. En hij heeft ook een “Belgacom with TV” profiel. Dit apparaat verbruikte tijdens onze test maximaal 7 Watt, maar wij hebben hem niet gebruikt om signalen voor digitale tv mee door te geven. AVM zegt dat de router maximaal 22 Watt verbruikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.