Goed presterende Ultrabook van Dell

1
80
Ultrabooks zijn platte en lichte laptops met Intel-technologie die snel opstarten en waarvan de batterij minstens vijf uur meegaat. De term is trouwens eigendom van Intel, maar de meeste fabrikanten bieden ondertussen dergelijke draagbare computers aan. Recent introduceerde ook Dell zijn eerste Ultrabook, de XPS 13. Wij hebben hem getest.

Je kunt argumenteren dat de eerste Apple AirBook, geïntroduceerd begin 2008, ook de eerste “ultrabook” was. Apple verkoopt ondertussen al de vijfde generatie AirBooks. In de Windows en Intel (Wintel) wereld zijn platte, lichte en snelstartende laptops pas sinds begin dit jaar echt verkrijgbaar. De naam “ultrabook” is trouwens gedeponeerd door Intel en dus eigenlijk een merknaam die met hoofdletter wordt geschreven. Wat zijn nu de kenmerken van de huidige generatie Ultrabooks? Intel wil dat ze minimaal een 17W Intel “Sandy Bridge” Core i3/i5/i7 processor gebruiken, dat ze uitgerust zijn met WiFI, niet dikker zijn dan 18mm voor 13 inch- en 21mm voor 14 inch-systemen, binnen de 7 seconden opstarten en minstens vijf uur lang kunnen werken op een volle batterij. Als er dus Ultrabook bij een laptopnaam staat, mag je erop rekenen dat het toestel aan die minimale vereisten voldoet. Dat is ook het geval met de nieuwe Dell XPS13 Ultrabook laptop die we hier bespreken.

Dell XPS 13

Dell XPS 13 (© ; licentie: )

 
Uitrusting

XPS staat voor Xtreme Performance System en het is Dell’s topgamma van laptops. Eerder dit jaar testten we trouwens al de Dell XPS 14z, een dunne, maar krachtige 14-inch laptop, maar geen Ultrabook. Die XPS 14z is slechts 2,3 cm dun, maar de XPS13 doet het met 0,6cm op zijn dunste punt op dat vlak heel wat beter. Op zijn dikste punt is deze laptop nog altijd niet dikker dan 1,8cm. De XPS13 weegt slechts 1,36kg. Het chassis is gemaakt van stevig, maar licht geborsteld aluminium en koolstofvezel.
Zoals bij de meeste Ultrabooks is dat te dun om nog een optisch station te voorzien, zoals er bij de XPS 14z wel nog aanwezig is. Voor het overige moeten de technische specificaties van de XPS13 niet zo heel veel onderdoen voor die van de XPS14z. Je kunt kiezen voor dezelfde Intel Core i5- en i7-processoren, zij het dan tegen een lagere kloksnelheid (1,6GHz voor de i5 met Turbo Boost tot 2,3 GHz en 1,7 GHz voor de i7). En hij draait dezelfde 64-bit versies van Windows 7. Het werkgeheugen is wel beperkt tot 4.096 MB DDR3 en kan niet worden uitgebreid. Daar snoept de Intel HD 3000 videochip nog een heel klein beetje videogeheugen vanaf. Het 13,3-inch led-verlichte beeldscherm is verstevigd met Gorilla Glass en biedt een HD-Ready resolutie van 1366 x 768 pixels. Gegevensopslag gebeurt op de ingebouwde SSD-schijf met een capaciteit van 256 GB. De aansluitingen zijn beperkt to 1 x hoofdtelefoon, 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0 met PowerShare en 1 x Mini DisplayPort voor het aansluiten van een scherm (eventueel met een speciale verloopkabel). Merk op dat er geen vaste netwerkaansluiting op zit, hoewel je dat eventueel wel via de USB-poort kunt regelen. Maar in principe gebeurt het netwerkverkeer draadloos via de ingebouwde WiFi of optionele 3G-module. Er zit ook een Bluetooth 3.0 chip in en de XPS13 kan ook draadloos communiceren met een Intel Wireless Display. De 47 Watt/uur Li-Polymeer batterij telt zes cellen en kan niet worden verwisseld.
Op de laatste pagina van deze review vind je alle technische details van de XPS 13.

 
Praktijk

Het beeldscherm is van goede kwaliteit. Hoewel het maar 13,3-inch groot is, lijkt het groter omdat het chassis van de laptop zo klein is. Ook over het morsbestendige chicklet-toetsenbord met ruime polssteunen zijn we zeer te spreken, meer dan bij de XPS 14z trouwens. Het toetsenbord is wel niet verlicht. Het aanraakvlak is gemaakt van zwart glas en heeft eigenlijk geen aparte muisknoppen: er zitten klikrelais onder die de muisknoppen naäpen. Dat geeft wat meer fysieke terugkoppeling als je de muis gebruikt, maar persoonlijk werken we liever met een volledig passief aanraakvlak. Maar goed, dat is een kwestie van smaak. De XPS13 is licht genoeg om overal mee te nemen en je kunt hem desgewenst gemakkelijk met één hand vasthouden om bijvoorbeeld iemand snel iets te tonen op het scherm. Als je hem langere tijd gebruikt, wordt hij aan de onderkant behoorlijk warm, maar niet té warm om hem nog op je schoot te kunnen houden. Vanuit uitgeschakelde toestand is hij in acht seconden bruikbaar. Vanuit slaapstand is dat één seconde. Met de meegeleverde Fast Access gezichtsherkenningssoftware kun je trouwens binnen de twee seconden automatisch veilig inloggen. Je moet de gezichtsherkenning wel enkele dagen trainen onder verschillende lichtomstandigheden en positioneringen om ze optimaal in te stellen.

XPS 13 Notebook - Back Plate Detail

Onderkant XPS 13 met toegangspaneel voor geheugensleuf; de batterij is vast gemonteerd en niet verwisselbaar. (© ; licentie: )

 
Prestaties

Wij testten de XPS13 met Intel Core i5-2476M aan 1,6 GHz. De batterij van dit model houdt het in onze testen 318 minuten uit. Dat is dus net boven de Intel-minimumspecificatie voor Ultrabooks. Maar het hangt in de praktijk natuurlijk sterk af van wat je allemaal doet met deze laptop. Als je vooral draadloos surft kun je hem tot acht uur aan een stuk gebruiken, zoals wij in de praktijk hebben ondervonden. De 250GB Samsung SSD is erg snel en haalt een AS SSD benchmark score van 618 punten. De videokaart scoort 4442 punten op de 3DMark 2006 grafische benchmark. De PC Mark 7 score is 3490 en de Windows Experience Index (WEI) klokt af op 5,8. Met de nodige wegingen geeft ons dat een voor dit type laptop uitstekende DiskIdee Prestatiescore van 57/100, iets beter dan een 13-inch MacBook Air van de vijfde generatie (54/100) of een vergelijkbare Asus ZenBook UX21 Ultrabook laptop (54/100). Dit model kost 1299 euro. Rekening houdend met die prijs geeft ons dat een goede Waar-voor-je-geldscore van 60/100, beter dan de Apple MacBook Air 13-inch (54/100), maar iets slechter dan de lichtjes goedkoper Asus ZenBook UX21 (62/100).

Conclusie
De Dell XPS 13 is een uitstekende Ultrabook die de vergelijking met een vijfde generatie Apple Airbook of gelijk welke “Sandy Bridge” Ultrabook van een ander merk zeker kan doorstaan. De prijs is natuurlijk aan de stevige kant, maar dat is nu eenmaal zo bij alle nieuwe technologie.

(60/100)

Adviesprijs
De door ons geteste uitvoering kost €1.299 inclusief btw. Dan krijg je er een jaar garantie op. Wil je een betere garantie, dan moet je enkele tientallen tot honderden euro bijbetalen, al naargelang het soort garantie die je kiest.
Foto van Dell Nederland
Website: Bezoek Website
Categorieën: Distributeurs
Naar begin pagina.

Foto van Dell België
Website: Visit Website
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
1
2
Vorig artikelNieuwe computerinterface gebruikt gebaren
Volgend artikel10-inch tablet met Android 4.0 van Toshiba
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.