Luidt iPad einde van pc-tijdperk in?

1
21
Twee miljoen iPad’s verkocht. Steve Jobs kondigt het einde van de pc aan. Talloze tablets getoond op Computex. Gaan we allemaal op tablets werken? Daar dienen die dingen niet voor.

iPad & FriendsDe iPad is een prachtig toestel, daar is niet veel onenigheid rond. Twee miljoen zijn er nu al verkocht en dat aantal zal nog snel oplopen als het tegen het einde van de maand ongeveer overal in Europa verkrijgbaar is.

We hebben misschien al een paar kennissen die er eentje hebben, de very early adopters die hem hebben meegebracht uit de States. Onlangs zat ik in een conferentie waar van de pakweg 150 deelnemers er een twaalftal in de zaal zaten met hun iPad. Dat was mooi: je hoort de trotse early adopters vergelijken. Voor en tegen, of neen: niet voor en tegen, want tegen is er niet bij een early adopter. Wel: niet helemaal ingeloste verwachtingen.

De niet helemaal ingeloste verwachtingen gingen erover dat het toestel toch helemaal anders gemanipuleerd wordt dan een laptop of netbook. Je kan het niet zomaar op je schoot leggen. En de hele tijd omhooghouden met je linkerhand is toch wel vermoeiend, met die pakweg 800 gram. Maar je kan er oneindig veel leuke dingen mee doen, terwijl er het gewone werk mee doen toch wel wat moeilijker is. Natuurlijk is dat zo: de iPad is immers geen personal computer. In zijn essentie, en daar zijn de bezitters die ik tot nu toe gesproken heb het roerend over eens, in zijn essentie is het een entertainment-toestel.

Heeft Steve Jobs dan gelijk, als hij zegt dat het einde van de pc is ingeluid door de komst van de iPad? Vroeger, zei hij, waren ongeveer alle auto’s trucks, sedert minder mensen in de landbouw werken rijden we met minder functionele wagens die meer voor entertainment dienen. Nu is nog een auto op twintig of zo een wagen voor de lasten van het land.

Er zit veel in die vergelijking, maar met elektronica gaat het vaak anders dan bij auto’s. We vervangen het vorige exemplaar niet door een totaal ander type, maar we kopen er een toestel bij. Het is moeilijk voor te stellen dat een zelfs grondige wijziging van de economie in de komende tien jaar de pc fundamenteel zou gaan terugdringen. Integendeel, nog altijd meer mensen gaan pc’s gebruiken voor hun werk, gaan hun werk mobiel meenemen, en gaan quasi-professionele activiteiten op hun steeds goedkopere en krachtigere home-pc blijven uitvoeren.

De iPad is inderdaad een disruptive toestel, het zet bestaande modellen op zijn kop. Maar het zal de werkfunctie niet snel overnemen – het voegt een nieuwe dimensie toe aan entertainment-electronica. Daarom dat nu zoveel andere merken tabletcomputers ontwikkelen en toonden op de Computex-beurs in Taiwan. Nog niet allemaal zien ze de tablets als entertainmenttoestellen, sommigen proberen er werkinstrumenten van te maken, wat waarschijnlijk maar half zal lukken.

De iPad verkoopt ongelooflijk goed, maar een aantal analisten, zoals ABI Research en Gartner, zien na de sterke groei van de early adopters een vlakkere stijging komen, tenminste voor een tijdje, tot als de iPad-achtigen echt goedkoop worden. De prijs en vooral de connectieprijs zal de volgende groep van meer functioneel denkende mensen wat doen aarzelen. Het nut van het toestel is niet zo universeel, het is meer persoonsgebonden, meer gebonden aan je eigen bereidheid te betalen voor nieuw entertainment. Bij de iPhone was het nut zeer duidelijk en universeel: mobiel bellen en internetten op een totaal nieuw niveau.

De iPad heeft dat minder. Wanneer er een paar jaar geleden tien mensen bij mekaar stonden met een iPhone hoorde je niet één kritische bedenking. Voor allen was het een nieuwe, absoluut nuttige ervaring, zowel zakelijk als persoonlijk. Met de iPad gaan er van die tien enkelen bedenkingen formuleren. Ze blijven het een fantastisch toestel vinden, en dat is het ook. Maar het gaat niet het toestel zijn dat de pc naar de achtergrond verwijst. Het zal er op een mooie plaats naast gaan staan.

Als je het mij vraagt, zullen er de komende vijf jaar meer laptops vervangen worden door de almaar krachtiger smartphones, niet door tablets.

Toon Lowette is mede-oprichter van 6minutes. Hij is voormalig Knack-journalist en sinds 1982 actief in elektronisch uitgeven, eerst bij krantengroep De Standaard, daarna als onafhankelijk consultant. In 1999 lag hij mee aan de basis van de e-mailnieuwsbrievenuitgeverij 6minutes.

Vorig artikelLumix camera met touch screen
Volgend artikelLeg het leven vast met een pocket camcorder

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.