Internet / Diensten | Testen
Web browsers: review van twaalf bladeraars voor het internet

Web browsers: welke is de snelste?

Dit artikel is deel 1 van 21 in het DiskIdee dossier Browsers
DossiernavigatieMicrosoft Internet Explorer versie 8.0.7600
12 browsers getest

Twaalf browsers getest

In een vorige bijdrage bespraken we één van de laatste updates van Microsoft: de vrije keuze van je browser. Daarin kon je lezen: “De keuze is overweldigend: Internet Explorer, Opera, Google Chroom, Safari, Firefox, K-meleon, Sleipnir, Greenbrowser, Flock, Flash Peak, Avant of Maxthon”. Maar welke is nu de snelste en beste webbrowsers? Wij hebben er twaalf voor je getest

Eén ding hebben al deze browsers alvast gemeen: op hun website claimen ze de snelste, de kleinste, de meest performante of eenvoudigweg de beste te zijn. Dus gaan we hun snelheid meten, tegelijk geven we van elke browser een eerste indruk. Komen aan bod: Internet Explorer, Opera, Google Chrome, Safari, Firefox, K-meleon, Sleipnir, Greenbrowser, Flock, Flash Peak, Avant en Maxthon.

Waarover gaat het precies?
Als het surfen traag verloopt kan dat vele oorzaken hebben: je bent aangelogd op een trage server, de infrastructuur van je provider is niet voorzien op de drukte van het moment, je hebt een te goedkoop abonnement met onvoldoende downloadsnelheid, je heb een verouderde of slecht ingestelde router of misschien kan je computer niet meer mee. Of je nu een snelle of een trage browser hebt kan daar niets aan veranderen. Maar eens dat signaal met zijn eentjes en nulletjes binnen is, dan is het de beurt aan je browser.

Pagina's: 1 2 3

13 reacties bij Web browsers: welke is de snelste?

 • 9
  VAN BELLE Jean Marc zegt:

  Chrome is al zeer veel verbeterd en bleef bij mijn testen gisteren met meer dan 20 tot 50% voorsprong de snelste op FF tot IE. Maar voor bijv. banksoftware (KBC Online; BNP-ParisbasFortis; Belfius; ING) en voor elektronische documenten (BTW-aangiften, aangifte PB, vensoc/taxworkbox) heb je nog altijd IE nodig.

  Handige tool bij Chrome is dat je bij geschiedenis wissen van bijv. ‘alles van laatste uur’ ook alle invoegtoepassingen en flash add ons schrapt, dus dat het systeem waterdicht blijft, terwijl dit een martelzoektocht is in de andere browsers.

  Jean Marc, +JMVB

  0
 • 8
  Grim zegt:

  persoonlijk zou ik alleen Chrome en FF aanraden, al naar gelang wat de gebruiker wil: Chrome is zeker de vlugste, maar FF heeft (voorlopig) meer extensies – hoewel Chrome hun op dat vlak aan het inhalen is.
  Opera is ook vlug (maar niet zo vlug als Chrome) en heeft een ingebouwde torrent-downloader: handig voor mensen die veel downloaden.
  Weet niet zeker waarom iemand voor Safari zou kiezen.
  IE is zonder twijfel de slechtste.

  0
  • 8.1
   René Paulus zegt:

   Safari heeft een erg leuke reader. Bekijk je dan een artikel zoals bovenstaand van 3 pagina’s, krijg je dat als één aaneensluitend blok te zien ontdaan van alle reclame. En IE is wel de meest universele, bij mijn web-banking is het zowat de enige die de uittreksels deftig weet af te drukken. Dat zegt misschien meer over de bank dan over de browser, maar tot daar aan toe. Eigenlijk hebben alle browsers wel wat te bieden, daarom blijven ze concurrentieel.

   0
 • 7
  Sjaak (software ontwikkelaar) zegt:

  Opera is een van de slechtste browsers die er zijn. Safari idem.

  IE is een goede browser maar daar zitten nogal wat resricties aan. IE is dan wel populair onder hackers, maar het word ook constant getest op lekken. Mocht een hacker zich richten op Opera dan zal een lek snel gevonden worden. Aangezien Apple steeds populairder word zal zullen hackers zich hier dan meer op gaan richten.

  De beste ervaring heb ik met firefox. Werkt altijd als een trein, is het snelst en is zo veilig als het maar kan.

  Chrome word je trouwens ook niet vrolijk van. Word bij lange na niet ondersteund en kent nog vele gebreken.

  0
 • 6

  Deze website vind ik geniaal en werkt volgens mij met alle browsers. Straffer nog, toen ik met IE het zoompercentage wou veranderen, veranderde er niets.

  Hoedje af voor dit concept en vooral voor de inhoudelijke waarde ervan! En dat voor een apotheek!

  0
 • 5
  Ruben zegt:

  Dat klopt maar op zich is safari de veiligste en snelste.
  Ik gebruik het zelf en geloof me, het werkt prima

  0
 • 4

  Ik leerde via de popup van Microsoft uit deze browserlijst voor het eerst Flock kennen.

  Geniale combinatie van twitter, facebook en alles wat journalisten en wetenschappers nodig hebben (incl. RSS-feeds). Lijkt even te wachten en daardoor iets trager de eerste seconden, maar dan is deze browser voor dit doel werkelijk geniaal en beter dan alle andere die ik ervoor al had.

  Ik gebruik die nu los van… een andere browser (hihi).

  Zie http://www.flock.com en let gewoon eens op de groeicijfers!

  0
 • 3
  jeen zegt:

  google chrome is niks geen geluid in de meeste site door dat er geen plugin samenwerkt met enig afspeel apparaat als bijv. media player of quicktime dus heb hem er afgehaald en die komt er ook nooit meer op tot ik in de sites het geluid terug heb
  van o.a midi. en wav. in de sites

  0
 • 2
  Ad zegt:

  Ik zou Opera never nooit aanbevelen. Die browser is veel te onveilig. Zie de bijvoorbeeld de laatse nieuwsberichten. Levensgevaarlijk.

  0
 • 1
  Philippe zegt:

  Klopt met mijn ervaring. Ik gebruik al lang Opera.

  Het enige vervelende is dat sommige providers hun websites zo maken dat alleen IE er mee werkt. Dus van IE kom je nooit af. Zo bvb mijn website, door one.com gehost: als ik de One.com standaard tools wil gebruiken móet ik IE gebruiken. Ook websites zoals die van audi.be werken niet behoorlijk met Opera. Met IE wel… triest, maar waar.

  0

Laat een reactie achter

  

  

  

Je kunt deze HTML tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>