Home Internet / Diensten

Overheid wil twee jaar internetgegevens bijhouden

0
99

Gegevens over surfen en bellen moeten twee jaar worden bijgehouden. We maken ons allemaal kwaad, want de privacy is in het gedrang. Maar hoe behandelen we zelf onze privacy in het Facebook-tijdperk?

Iedereen boos op de overheid en de Europese Commissie, die eist dat nu eindelijk de richtlijn in wet wordt omgezet waarbij het telefoon- en surfverkeer twee jaar lang wordt bijgehouden. Niet wat u vertelt of mailt, maar met wie en wanneer. Telefoonoperatoren en internetproviders moeten die gegevens bijhouden, voor het geval overheid en politie die nodig hebben in de strijd tegen terrorisme en andere misdrijven.

Terecht, natuurlijk, dat de Liga voor de Mensenrechten en de Vlaamse Balie van advokaten zich zorgen maken over wat er met die gegevens kan gebeuren. Wie er toegang toe mag hebben en met welk doel is belangrijker dan dat ze worden bijgehouden. Juridische garanties daarover zijn delicaat, maar mogelijk. Delicaat, omdat de praktijk helemaal anders kan zijn.

Toen enkele jaren geleden een klasreünie werd georganiseerd met mensen die mekaar dertig jaar niet meer gezien hadden, hoorden wij met verbazing dat de initiatiefnemer de adressen van de schoolvrienden zonder probleem gevonden had omdat een kennis bij de federale politie iedereen even had opgezocht in het Rijksregister. Tja, daarvoor dient dat niet, en die politiebeambte is daar flink over de schreef gegaan.

Heel onschuldig voorbeeld, en er zijn er veel minder onschuldige te bedenken. Het wordt inderdaad eng als de overheid zijn eigen burgers als verdachten beschouwt.

En toch, en toch.

En toch heeft onze verontwaardiging een ranzig kantje. Want tallozen onder ons zijn totaal niet privacy-gezind als je ziet wat ze allemaal aan Facebook en andere toevertrouwen. De Europese Commissie en de overheid willen nog een juridisch kader scheppen waarin de bewaring van en de toegang tot de gegevens geregeld wordt.

Facebook doet dat niet. Aan Facebook vertrouwen wij collectief gegevens toe, die we nooit meer uitgewist krijgen. Meer nog, iedere Facebookgebruiker aanvaardt dat de gegevens, foto’s en wat dan ook eigendom worden van Facebook, dat daarmee naar goeddunken mag handelen. Er is in totaal geen privacygarantie vanuit deze commerciële bedrijven, die nog allemaal op zoek moeten gaan naar inkomsten, en daarvoor uw gegevens heel zeker zullen gebruiken.

Er is dus een contrast tussen onze verontwaardiging over wat de overheid van plan is, en wat we al lang van Facebook en de anderen aanvaarden. Het een lijkt op een permanente controle, maar hoeft het niet te zijn; het ander lijkt op entertainment maar is een schaamteloze handel in privé-gegevens.

Ieder maakt zijn keuze. Mij vindt u niet op Facebook.

Toon Lowette is mede-oprichter van 6minutes. Hij is voormalig Knack-journalist en sinds 1982 actief in elektronisch uitgeven, eerst bij krantengroep De Standaard, daarna als onafhankelijk consultant. In 1999 lag hij mee aan de basis van de e-mailnieuwsbrievenuitgeverij 6minutes.