Kunst als Open source

0
33

Op maandag 9 juni werd in kunstencentrum Wiels te Brussel het boek CROSS-over, Kunst, media en technologie in Vlaanderen voorgesteld. Het boek is een uitgave van BAM, het Vlaamse steunpunt voor beeldende, audiovisuele en mediakunst en LannooCampus.
CROSS-over, Kunst, media en technologie in Vlaanderen
Kunst, media en technologie komen steeds meer in elkaars vaarwater terecht, wat resulteert in kruisbestuivingen waardoor nieuwe kunstvormen groeien die ook behoefte hebben aan nieuwe manieren om ze te presenteren.

Labs
Een recent fenomeen zijn de medialabs of cultuurlabs. De term staat voor de samenwerking tussen verschillende disciplines waarbij de grenzen tussen kunst, technologie en media vervagen. Kunstenaars gebruiken materialen van deze tijd en werken vaak samen met programmeurs, vormgevers en techneuten om te komen tot nieuwe uitdrukkingsvormen. Ze schuwen technologische vernieuwingen zoals internet, multimedia, gps, RFID, 3D-omgevingen niet bij hun creatieve processen en sommigen zoeken het zelfs in nanotechnologie en genetic engineering (zoals het lichtgevende groene konijn van kunstenaar Eduardo Kac). Anderen ontwikkelen dan weer nieuwe instrumenten. Het toont aan dat ook wetenschap als vierde speler steeds belangrijker wordt in het kunstproces.
Ook de grenzen tussen de kunstenaar en zijn publiek vervagen. Nieuwe vormen van communicatie, zoals mobiel telefoneren, mailen, chatten, blogs en netwerken, zoals Facebook, maken interactie en participatie mogelijk.

Open Source
Met de uitgave van CROSS-over wil BAM in kaart brengen hoe kunst en cultuur in Vlaanderen veranderen onder invloed van media en technologie. Diverse kunstenaars en organisaties komen aan bod met illustraties in kleur. Het boek onder redactie van Liesbeth Huybrechts, docente aan de Media & Design Academie in Genk, is een eerste opmeting en tracht ook te kijken naar de toekomst.
Geheel in de geest van het onderwerp werd voor de opmaak en vormgeving een beroep gedaan op Open Source Publishing (OPS), die gebruik maken van open source software, zoals Open Office en Gimp.

Prijs
Het boek CROSS-over, Kunst, media en technologie in Vlaanderen is te koop in de betere boekhandel en kost € 24,95.

(Een uitgebreide boekbespreking van CROSS-over volgt binnenkort.)

Adviesprijs

€ 24,95
224 pagina’s, paperback, Nederlands
Lannoo, Tielt, 2008

Vorig artikelDigitale EOS camera met lichtste body ooit
Volgend artikelLcd-monitor met extra schermpje
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.