Headset met ruisonderdrukking verbetert spraakherkenning

0
35

Dragon NaturallySpeaking 9 wordt geleverd met een headset, dus waarom zou je nog investeren in een nieuw exemplaar zoals de Plantronics .Audio 610 USB? Omdat de spraakherkenning er sterk op verbetert, zo blijkt uit onze test.
Plantronics .Audio 610 USB
Als je aan spraakherkenning doet in een stille ruimte dan volstaat de headset die meegeleverd wordt met Dragon NaturallySpeaking. Om te chatten of te skypen kun je in die omstandigheden zelfs een goedkope staafmicrofoon gebruiken, of de microfoon van je webcam. In een lawaaierige omgeving of in een kantoor zullen die oplossingen minder goed werken. 

De Plantronics .Audio 610 USB heeft een microfoon die storende bijgeluiden zoveel mogelijk onderdrukt. Ook het frequentiebereik van de microfoon is hoger dan wat gebruikelijk is bij goedkopere exemplaren (100 Hz – 8 kHz).

Prestaties
Met de headset van Dragon NaturallySpeaking lukt het in ons kantoor niet goed om de computer onze spraak goed te laten herkennen. Als we de kwaliteitstest doen met het hulpprogramma dat bij Dragon NaturallySpeaking wordt meegeleverd, krijgen we trouwens de melding dat de kwaliteit niet bruikbaar is. Het scorecijfer van de meegeleverde headset is 11.

Gebruiken we op precies dezelfde test pc (met Intel-moederbord en AC’97-geluidschip van Realtek) de Plantronics .Audio 610 USB-headset dan werkt de spraakherkenning wél goed. Het Dragon-testprogramma geeft aan die headset een score van 19 à 21 punten en een label van "aanvaardbaar".

De headset zit comfortabel en de geluidskabel is met 2,9 meter voldoende lang. Een USB-stick wordt meegeleverd, dus je kunt deze headset ook via die weg aansluiten als de gewone geluidsaansluiting eventueel moeilijk bereikbaar is.

Conclusie
De Plantronics .Audio 610 USB PC headset kost minder dan 25 euro, een bedrag dat zeker niet te hoog is voor wie verstaanbaar wil chatten, skypen of aan spraakherkenning doen in een lawaaierige (kantoor)omgeving.
Adviesprijs
€ 24,99
Systeemvereisten
Windows of Mac met geluidskaart en (optionele) USB-poort.
Vorig artikelUitgebreide eindpuntbescherming tegen webbedreigingen, hackpogingen en aanvallen
Volgend artikelCompacte dictafoontjes in de vorm van USB-geheugen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.