Serial ATA (SATA)

8
405
Dit artikel is deel 9 van 16 in het DiskIdee dossier Interfaces
DossiernavigatieFirewireeSATA is twee keer zo snel als USB 2.0

Serieel in plaats van parallel
Vandaar dat Intel en anderen kozen om de parallelle aansluiting te vervangen door een seriële: Serial ATA of SATA was geboren. Als je de zestien bits van vroeger nu ineens bit per bit gaat doorsturen, zit je natuurlijk al meteen met een zestien keer tragere doorvoersnelheid voor de data. Langs de andere kant betekent de seriële aansluiting dat de signalisatie sterk vereenvoudigd wordt en dat de data aan veel hogere snelheden doorgepompt kunnen worden omdat er bij één datasignaal uiteraard geen overspraak mogelijk is. Dit alles vormt een compensatie voor de terugval van 16 bits tegelijk naar slechts één bit.
Deze redenering werd overigens ook toegepast voor het ontwerp van Firewire. Men zou dus even goed Firewire – ook wel IEEE 1394 genoemd – gebruikt kunnen hebben in plaats van Serial ATA. Doch, zoals we in het artikel over Firewire al schreven, wilde Intel dat absoluut niet.

Verschil in architectuur


Een rechte en een gebogen SATA dataplug

Op het eerste zicht lijken SATA en IDE harde schijven op elkaar als twee druppels water. Het enige (uitwendige) verschil zit in de aansluitpluggen. Waar IDE de reeds eerder vermelde platte-lintkabel gebruikt om de gegevens te versturen met op het einde een brede 80-pinsplug, gebruikt SATA een ronde 7-aderige kabel met op het einde een 7-pinsplug van 8 mm.
Van die 7 aders zijn er 2 voor de gegevens, 2 voor de bevestiging van de transmissie (acknowledge) en de overige 3 zijn massa-kabels. Het spreekt voor zich dat zo’n ronde 7-aderige kabel de luchtstroom in je pc veel minder zal hinderen dan een brede IDE platte-lintkabel. Bovendien mag een SATA kabel tot 1 meter lang zijn, waar de maximum lengte van een IDE datakabel beperkt was tot 45 cm. Hierdoor kan een SATA kabel keurig langs de rand in de kast gelegd worden, terwijl IDE kabels vaak noodgedwongen rechtuit-rechtaan gelegd worden. Ook de voedingsplug is helemaal anders: het is een 15-pinsaansluiting, waarmee de harde schijf zowel op een 3,3 Volt, een 5 Volt als op een 12 Volt voeding kan aangesloten worden. De meeste SATA harde schijven hebben echter ook nog een gewone 4-pinsaansluiting voor de voeding, omdat nog lang niet alle computervoedingen met de nieuwe plug uitgerust zijn.


Links een SATA voedingsplug, rechts een IDE voedingsplug

Tenslotte ontbreken bij een SATA harde schijf de pinnetjes met ruitertjes voor de instelling van de schijf als Master, Slave of Cable Select. Op elke SATA datakabel kan je immers slechts één harde schijf aansluiten, bij IDE waren dat er twee en dan moest je als gebruiker zelf bepalen welke schijf (of cd/dvd station) de master was en welke de slave.

1
2
3
4
Vorig artikelMultimedianotebooks in duurzaam design
Volgend artikelUltradraagbare notebookreeks

8 REACTIES

  1. heb mij laatst een nieuwe pc ( met intel DG31GL boad ) aangeschaft met twee sata aansluitingen en een ide.
    Bij installatie heb ik onder vonden als ik een dvd lezer-schrijver en een harddisk  op de twee sata
    stekkers aangesloten had, de soud kaart onboard niet werkend geinstalleerd kreeg en daar ik met een
    tweede dvd lezer-schrijver in de plaats van een harddisk  wel de soudkaart  direct werkte 
    Heeft er iemand ook dit probleem al ondervonden. 
    groetjes.
    louis lenchant

  2. Hallo, bedankt voor het artikel, Dat scheelt weer een boel hoofdbrekens. Wat ik mis in het artikel is de beschrijving over het toerental en de invloed hiervan op de doorvoersnelheid. Het zelfde geld dan natuurlijk voor de buffer en wat betekent NCQ?

    Zou dit ook beschreven kunnen worden? Dan zou voor mij het plaatje rond zijn :-)) Als het mag dan graag een e-mailtje wanneer en of jullie het artikel over de harde schijven uitbreiden.

    Groeten!

  3. oppassen:deze kaartjes ondersteunen geen removable schijven :dus geen dvd of cd schijven-enkel een sata aansluiting op het moeterbord helptheb zelf een 712sa -schitterend ding-maar een zeer recente dell pc met 4 sata aansluitingen op moederbord =is echt sneller en geen prutswerk meer met slaves en masters

  4. @Kees: ik ken die specifieke kaart niet, maar als die in een PCI-slot kan en ze heeft SATA, dan kan je er logischerwijze zowel HD als DVD-writer op aansluiten.
    Als je ze koopt, schrijf eens kort je bevindingen hieronder, kan interessant zijn voor andere lezers!
    Prettige feestdagen,

  5. Rene, kan ik niet een Sweex controller kaart kopen ? Daarop kun je max. 2 SATA harddisks aansluiten en mijn vraag is dan: kun je er dan wellicht ook (i.p.v. een harddisk) een SATA DVD brander op aansluiten ? Zo\’n kaart kost trouwens tussen de 18 en 20 euro.

    Alvast dank voor je reactie.

  6. @Kees: De meeste SATA moederborden ondersteunen ook IDE, dus het zou kunnen dat je 3 jaar oude pc al een MB heeft beide voorzieningen – maar hoogst waarschijnlijk niet. In dat geval kun je je Plextor brander (= een SATA model) alleen aansluiten via een PCI/SATA kaartje, bvb. Adaptec ASH-1205SA Serial ATA Connect Card – ongeveer 60 euro.

  7. Ik heb een drie jaar oude IDE-PC, maar heb een Plextor 712SA die ik daar in wil bouwen. Deze DVD rewriter komt in de plaats van de huidige CDrom-brander. Heb ik bij deze montage een accessoire (kabel, kaart, adapter) nodig of niet ?

Reacties zijn gesloten.