Drie lezers voor de elektronische identiteitskaart (eID)

2
418

De Software
De officiële software voor de eID is beschikbaar op de portaalsite van de federale overheid: http://eid.belgium.be. Na het installeren kun je bijvoorbeeld de gegevens op jouw eID lezen. Ook heb je nu de mogelijkheid om naar het rijksregister te gaan en daar je gegevens na te kijken of eventueel uit te printen. Momenteel kunnen volgende formulieren aangemaakt worden: samenstelling van je gezin; bewijs van leven; uittreksel uit het bevolkingsregister; bewijs van nationaliteit; bewijs van inschrijving.
Steeds meer gemeenten hebben een elektronisch loket op het internet waar je met je eID terecht kunt om documenten aan te vragen: geboorteakte; nationaliteitsbewijs; samenstelling van het gezin; uittreksel van het bevolkingsregister.

eID_rijksregister.jpg

Enkele uitgewerkte voorbeelden vind je u onder meer op de websites van de gemeenten Bornem (www.bornem.be) en Sint-pieters-Woluwe (www.woluwe.be).
Andere gemeenten, diensten en bedrijven zullen ongetwijfeld volgen. In dit verband is het interessant om weten dat er in de eID-shop (www.eid-shop.be) kits aangeboden worden met allerlei eID-kaarten en certificaten voor testdoeleinden.

Conclusie
Tegen 2009 zal iedere Belg een elektronische identiteitskaart hebben en mondjesmaat verschijnen er al hardwareproducten waarmee je de elektronische identiteitskaart kunt gebruiken. Maar het is duidelijk dat zolang de huidige hybride situatie met oude en nieuwe identiteitskaarten blijft bestaan, fabrikanten de kat uit de boom kijken. Steeds meer gemeenten hebben inmiddels ook een elektronisch loket waar je met je eIdD documenten kunt aanvragen.
Adviesprijs
Zetes ACR38U: 15 euro;
Cherry ST 1044: 35 euro;
Cherry Smart Board G83-6744: 70 euro
1
2
3
4
Vorig artikelCompact digitaal fototoestel
Volgend artikelOnline kalender
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

2 REACTIES

  1. Invoering van de identificatieplicht, biometrische kenmerken in paspoorten, vergaande uitwisseling van passagiersgegevens, opslag van internetverkeer: de gewraakte ‘Big Brother-samenleving’ komt met rasse schreden dichterbij. Nieuw is het Amerikaanse idee voor computerchips in paspoorten: VS-douane zou hiermee op twintig meter afstand, zonder dat de burger het merkt, een massa aan informatie kunnen uitlezen. Vanuit de samenleving en het Europees Parlement komt steeds meer verzet. De roep om een veiliger samenleving lijkt meer en meer plaats te maken voor het pleidooi om behoud van privacy en bescherming van burgerrechten.

    In de ‘oorlog tegen het terrorisme’ wordt dankbaar gebruik gemaakt van de voortschrijdende techniek op het gebied van elektronische identificatie en surveillance. Vooral de Verenigde Staten zien de toepassing ervan liever gisteren dan morgen, maar stuitten, naar eigen zeggen, op een cultuurverschil. \”In Amerika wordt een terroristische actie als oorlogsdaad beschouwd, in Europa als criminele handeling\”, zo beweert de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Tom Ridge.

Reacties zijn gesloten.