Thermische printers

0
45
Dit artikel is deel 6 van 6 in het DiskIdee dossier Printertechnologie
DossiernavigatieParallelle poorten

Er zijn meerdere soorten thermische printers, maar de meestverkochte zijn de zogenaamde sublimatieprinters.
Sublimatieprinters vereisen net als de inktspuiters een superieure papiersoort met glansafwerking. Daarop wordt het beeld gereproduceerd met behulp van was (of een wasachtige substantie zoals een of andere vaste inkt) en thermische sublimatie. Dit wil zeggen dat de inkt onder zeer grote hitte rechtstreeks omgevormd wordt van een vaste stof tot een gas. Het verhittingselement kan afgeregeld worden op verschillende temperaturen, zodat vanuit de printersturing nauwkeurig bepaald kan worden hoeveel inkt vanuit gasvorm neerslaat op het papier. Dit betekent dat men met deze techniek echt een volledig aaneengesloten kleurgebied kan maken, er zijn dus geen afzonderlijke dots zoals bij een inktspuiter of laserprinter.

Gas
Nadat de inkt in gasvorm neergeslagen is op het papier, zal de printer deze sublimatie overigens verzegelen met een beschermingslaagje dat slechts enkele microns dik is. Deze beschermingslaag of laminatie zorgt ervoor dat het drukwerk afgeschermd en het eindresultaat dus heel wat duurzamer wordt. Heel interessant hierbij, is dergelijke sublimatieprinters normaal een groot afdrukgebied voorzien. Dit is niet zo verwonderlijk, aangezien met een gasneerslag en niet met dots van vloeibare of tonerinkt gewerkt wordt. Op een A4-blad kan namelijk op een oppervlakte van 237 mm op 323 mm gedrukt worden: dit zeer geschikt voor het persklaar maken van drukproeven. Bij het verwerken van hogervermelde drukproeven, maar ook bij het verwerken van pagina-layouts en zeker ook bij digitale fotografie zit de flessenhals bij het inscannen en vervolgens verwerken van allerlei beelden.

Traag
Een printer die met thermische sublimatie werkt, is traditioneel erg traag. De snelste onder hen zal een vierkleurenpagina in ongeveer drie en een halve minuut afdrukken. Vanwege de afwezigheid van afzonderlijke dots en de neerslag van gasvormige inkt is de resolutie van sublimatieprinters dus niet erg hoog: meestal slechts 200 of 300 dpi, soms nog minder. De grote kracht van deze soort printers zit dan ook in de gelijkvormigheid van de afgedrukte kleuren en de zeer vloeiende overgang tussen kleurtinten. Dit maakt uiterst realistische kleurenfoto’s mogelijk. Het is in elk geval zeker niet goedkoop. Nog afgezien van de torenhoge prijs van een fatsoenlijke sublimatieprinter (normaal meerdere honderdduizenden, al bestaan er ook een paar goedkope wasprinters van zo’n 15 tot 35.000 f’rank), kost het maken van afdrukken op zichzelf al stukken van mensen. Je mag op meer dan 30 frank per blad rekenen. Alleen voor de echte liefhebbers dus.

Vorig artikelLaserprinters (1)
Volgend artikelParallelle poorten