Laserprinters (2)

2
123
Dit artikel is deel 4 van 6 in het DiskIdee dossier Printertechnologie
DossiernavigatieLaserprinters (1)Parallelle poorten

Kleurenlaserprinters steken nog niets ingewikkelder in elkaar dan hun monochrome tegenhangers.
laserprinters
Zoals je hoger al kon lezen, leveren kleureninktspuiters tegenwoordig zonder meer fantastische afdrukken af. Hoe goed die resultaten ook zijn, als je er een afdruk van eender welke kleurenlaserprinter naast legt, zie je wel degelijk verschil – al was het maar omdat een kleureninktspuiter hoogglanspapier nodig heeft voor het beste resultaat en een kleurenlaser het doet op gewoon fotokopiepapier. De prijs is er dan ook naar. Hoewel je al een kleurenlaser hebt voor 1.300 euro kosten de meesten toch nog boven de 2400 euro. Het is met andere woorden zeker geen uitgave die je lichtzinnig zult overwegen.

Vierschaar
Een kleurenlaserprinters bestaat in principe uit vier monochrome laserprinters. Ze bevatten toners voor vier kleuren: zwart, cyaan, magenta en geel. Meestal worden deze kleuren met behulp van een speciale olie op gewoon papier gefixeerd. Het onderhoud is bijgevolg wel wat ingewikkelder dan bij een zwart/wit-laserprinter. Daar hoef je alleen om een enkele toner (en eventueel de drum) te denken. Bij een kleurenlaser moet je vier toners, de fixeerolie en de drum in de gaten houden. Omdat de kleuren niet tegelijk maar achtereenvolgens op het papier gefixeerd worden, geldt als vuistregel: hoe meer kleuren er nodig zijn voor de afdruk, hoe langzamer het gaat. De meeste fabrikanten geven een snelheid van een bepaald aantal pagina’s per minuut op voor zwart/wit, maar in feite geldt dat voor monochrome afdrukken. De printer zou deze snelheid dus ook halen als hij bij voorbeeld alleen de gele toner nodig heeft voor een bepaalde afdruktaak. Heeft hij twee kleuren nodig voor het drukken, dan werkt het systeem aan de helft van de snelheid. Moet hij een document afdrukken waarvoor hij alle vier de kleuren tegelijk nodig heeft, dan zakt de snelheid van een printer van 12 pagina’s per minuut naar slechts 3 ppm. De meeste fabrikanten zijn daar vrij eerlijk in en geven naast de snelheid van zwart/wit-afdruk voor kleur een snelheid gelijk aan de monochrome snelheid gedeeld door het aantal benodigde basiskleuren.

Groot
Kleurenlaserprinters zijn, omdat ze heel wat meer moeten herbergen, qua formaat een flink stuk groter dan hun zwart/wit-collega’s. De meeste printers zijn eigenlijk groot genoeg om A3 aan te kunnen, maar dat hebben we tot dusver eigenaardig genoeg nauwelijks gezien.

Werkgeheugen
De niet van Windows afhankelijke laserprinters moeten de volledige rendering (het omzetten van een hogeree printertaal naar het rasterbeeld van de papierafdruk) zelf doen en dat betekent dat ze daar de nodige elektronica voor aan boord moeten hebben. Er zit dus eigenlijk bijna een complete computer in je laserprinter. Er is een microprocessor, ROM (of flashgeheugen), werkgeheugen en vaak kun je zelfs harde schijven (soms IDE, soms SCSI) aansluiten. We weten allemaal dat RAM (het werkgeheugen in je pc) tegenwoordig erg goedkoop is. En dus ergeren we ons rot aan printerfabrikanten die het vertikken een fatsoenlijke hoeveelheid RAM in hun printers te stoppen. Men durft nog altijd afkomen met minder dan 2 MB RAM, en zelfs bij de topmodellen voor bedrijfsgebruik kan er met moeite 16 MB RAM af. Als je dan zelf geheugen wil bijplaatsen, kijk je dus in de prijslijst van de printerfabrikant hoeveel een geheugenuitbreiding voor je printer kost. Waarschijnlijk krijg je daar meteen grijze haren van, want dat is een enorm bedrag. Sommige merken durven rustig zo’n dertigduizend frank vragen voor een uitbreiding met 16 MB RAM. Dat is des te schrijnender als je weet dat je zelf een SIMM-latje van 16 MB voor nog geen duizend frank kan vinden. Zelfs 64 MB latjes kosten tegenwoordig nog geen drieduizend frank meer. Onze tip is dat de meeste laserprinters van standaard 30- of 72-pins SIMM’s gebruik maken. De goedkoopste oplossing is dus zelf zo’n SIMMetje op de kop tikken, je laserprinter openschroeven (bij sommige merken annuleert dit de garantie!) en dat SIMM-latje erin duwen. Printer terug dicht en aanzetten en je hebt dus heel wat meer werkgeheugen beschikbaar. Laat de printer een statuspagina afdrukken om te controleren of hij het bijgestoken geheugen ook gebruikt.

Onderhoud
Inkt raakt op als je documenten print, dat is logisch. Van tijd tot tijd moet je dus de tonercassette in je laserprinter vervangen. Er is echter nog dat tweede element: de drum. De oppervlaktelaag van de drum verslijt omdat het materiaal opgebruikt wordt. Op een gegeven moment zou de slijtage te groot worden om nog met voldoende kwaliteit te kunnen afdrukken en dat moet je dus ook die drum vervangen. Sommige merken van laserprinters gebruiken een toner en drum in één behuizing en dan vervang je ze dus altijd samen. De drum is een vrij dure aangelegenheid en hoewel een toner en drum in één behuizing gemakkelijk is, is het onderhoud van zo’n laserprinter dan heel duur. Wij geven dus de voorkeur aan een gescheiden systeem. De tonercassette vervangen is dan vrij goedkoop en de inkt gaat dan trouwens weer ettelijke duizenden pagina’s mee. Een typische drum moet je eens om de zestigduizend pagina’s of zo vervangen en hoewel die vrij duur is, is dat natuurlijk in prijs per blad bekeken totale peanuts.

Kooptip
De afdrukresolutie van een moderne laserprinter zou tenminste 600 dpi (dots per inch, of punten per 2,54 cm) moeten bedragen, maar vaak kan hij via software-emulatie nog 1200 dpi “faken”. Wij raden over het algemeen GDI-printers af, tenzij je nooit onder iets anders dan Windows werkt of zal werken en je de erg lage prijs van GDI-printers te verlokkelijk vindt. De anderen laten hun keuze het best vallen op een laserprinter met PCL-emulatie. PCL is de drukbeeldopbouwtaal van Hewlett-Packard voor printers (PCL staat voor “Printer Control Language”). Om de hogere resoluties aan te kunnen zou een printer minstenst PCL4 of PCL5 moeten ondersteunen. Hewlett-Packard zelf zit al aan PCL6 en dat zien we nu ook steeds meer opduiken bij de concurrentie. Het leuke aan PCL is dat het zo gestandaardiseerd is (alleen Canon gebruikt het niet) dat je altijd met een printer kunt werken door de hoogst compatibele PCL-sturing te kiezen, ook al heeft het bewuste merk geen sturingen voor je favoriete besturingssysteem. De meeste mogelijkheden (onder andere tweeweg communicatie en uitwisseling van informatie tussen pc en printer) krijg je echter pas met een specifiek voor dat model geschreven printersturing. De meest bekende merken van laserprinters zijn Brother en opnieuw Canon, Epson, Hewlett-Packard en Lexmark. OKI is tegenwoordig ook erg bekend. Je hebt al een laserprinter voor net onder de tienduizend frank en een echt goeie voor thuisgebruik heb je zeker voor een slordige vijf- tot zevenduizend frank meer.

Vorig artikelInkjetprinters
Volgend artikelHoe werkt een printer?

2 REACTIES

  1. ik heb een kleuren laser printer van hp. Als ik in dan zwart-wit print gaat de kleur dan ook op van de toner

  2. Waarom zit er altijd ijzeroxide in zwarte toners voor laserprinters, maar niet in kleurentoners voor laserprinters?

Reacties zijn gesloten.