Laserprinters (1)

6
179
Dit artikel is deel 3 van 6 in het DiskIdee dossier Printertechnologie
DossiernavigatieInkjetprintersLaserprinters (2)

GDI
Bij laserprinters moet je even opletten met de aankoop en goed kijken naar de omschrijving. Er zijn gewone laserprinters, maar ook zogenaamde GDI- of Windows-printers. (GDI staat voor Graphics Device Interface oftewel een printer die het in Windows ingebouwde grafische subsysteem gebruikt.) Fabrikanten van deze laatste soort printers willen je doen geloven dat dergelijke GDI-printers veel sneller zijn dan traditionele printers. Wat ze er echter vergeten bij te vertellen is dat een GDI-printer alleen maar goedkoper is omdat hij voor al het echte werk (het samenstellen van het af te drukken beeld van een pagina) gebruik maakt van je pc. Dat betekent dat je al een hele stevige pc met massa’s geheugen moet hebben opdat een GDI-printer ook effectief sneller zou kunnen zijn dan een gewone laserprinter. Verderwerken tijdens het afdrukken kun je meestal wel vergeten. Bovendien kun je een dergelijke GDI-printer niet in een netwerk gebruiken of op een pc met iets anders dan Windows (of, in sommige gevallen, een Apple Macintosh) aansluiten. Ze mogen dan goedkoop zijn, er kleven wel degelijk nadelen aan. Voordelen zijn er ook: omdat de volledige verwerking op je pc gebeurt, heeft een GDI-laserprinter zelf nauwelijks werkgeheugen nodig (alleen een databuffer). Je krijgt dus zelden of nooit iets niet afgedrukt omdat er te weinig geheugen is, zoals bij een gewone laserprinter. GDI is ook veel flexibeler. Als een fabrikant het in zijn kop krijgt de volledige drukbeeldverwerking in een printer anders te willen afhandelen, hoeft hij maar gewoon nieuwe GDI-software ter beschikking te stellen. Bij een normale laserprinter zou daarvoor de hele firmware vervangen moeten worden. Microsoft bedacht overigens een alternatief voor het zware rekenwerk dat de Windows-pc moet verrichten bij GDI-printers en kwam op de proppen met een variant: het Windows Printing System (WPS). WPS zet de GDI-taal om naar een bitmap tijdens het printen (dit procédé noemt men ook wel rendering, dit is dus het omzetten van een hogere printertaal naar een rasterbeeld of bitmap). Het gaat hier om een tussenstapje. Waar GDI-printers zelf het finale rasterbeeld van de papierafdruk moeten samenstellen, hoeven WPS-printers alleen maar een rasterbeeld in EMF-formaat (EMF = Extended Meta File) door te sturen. De printer doet dan de conversie van EMF naar zijn eigenlijke systeemeigen rasterbeeldformaat. Dit heeft als voordeel dat er voor de software-interface binnen Windows heel apparaatonafhankelijk kan worden gewerkt (men stuurt immers het niet-hardwarespecifieke EMF naar de printer) en de printer hoeft maar een zeer beperkte conversie te doen, wat dus ontzettend snel kan. WPS biedt qua idee dus het beste uit twee werelden, maar omdat EMF alleen in Windows voorzien is, bindt ook dit systeem je met handen en voeten aan de besturingssystemen van Microsoft. Het is in elk geval altijd verstandig heel goed na te denken vooraleer je voor Windows-specifieke hardware kiest.

Klik hier (opent nieuw venster) voor een visuele voorstelling van de werking van een laserprinter(28KB, Macromedia Flash plugin nodig – deze wordt meestal automatisch geladen).

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelWakosda?
Volgend artikelThermische printers

6 REACTIES

  1. Beste,

    Vroeger gebruikte ik dit document om de werking van een laserprinter te tonen aan mijn leerlingen. Helaas werkt deze applet (figuur) niet meer. Kan je hem terug activeren a.u.b.?
    Ook de applet van de inktjetprinter werkt niet meer. Kan je ook die activeren?

    Dank je wel. Veel jeugd in Vlaanderen is je dankbaar.

    Mvg,

    M. Varewyck

  2. PagePro printer werkt uitstekend ook als Dos-printer… maar jemoet dan gebruik maken van de Software DOSPRN van het internet afhalen met key… werkt uitstekend…. In de oude dosprogramma\’s
    printer instellen als EPSON dotmatrix … De grafische layout vliegen je printer uit… zo snel… Ik heb gelijk mijn oude HP laserprinter weggegooid….

  3. Beste diskidee,

    Ik heb een hele mooie Minolta laserprinter (PagePro 1100L). Het probleem is alleen dat ik hem niet aan de gang krijg onder XP. Goede drivers zijn nergens te vinden op internet of bij Minolta. Mijn systeem is goed genoeg (512Mb intern geheugen). Deze printer werkt met een zogenaamde GDI poort en maakt ook een andere poort aan, namelijk de PW1 pport in plaats van de LTP1.

    Wat moet ik doen?

    Alvast bedankt
    Paul Geurts, Udenhout
    info@paulgeurts.com

Reacties zijn gesloten.