Laserprinters (1)

6
179
Dit artikel is deel 3 van 6 in het DiskIdee dossier Printertechnologie
DossiernavigatieInkjetprintersLaserprinters (2)

LED en laser
De LED-printer is een uitvinding van OKI. Hij produceert een afdrukkwaliteit die vergelijkbaar is met die van een laserprinter. LED staat voor “Light Emitting Diode” of lichtgevende diode. Het afdrukproces is bij een LED-printer hetzelfde als bij een laserprinter (tonerinkt wordt via hitte op papier gefixeerd terwijl dat over een trommel heen rolt), alleen de belichtingsmethode voor het genereren van de benodigde hittepunten verschilt. Bij een laser is er namelijk één centraal lichtpunt (de laser), terwijl bij een LED-printer er een hele rij verlichtingspunten is (de lichtgevende diodes). Om bij een laser de enkele straal de hele trommel te laten bereiken, is er een stelsel van verschillende lenzen en een roterende spiegel nodig. Bij LED is de mechaniek eenvoudiger omdat de rij verlichtingspunten de hele hoogte van de trommel bestrijkt, maar de resolutie wordt uiteraard wel beperkt door hoe dicht de LED’s op elkaar gepakt staan. De voornaamste bedoeling van het ontwerp was dezelfde afdrukkwaliteit als een laser te bereiken met aanzienlijk minder bewegende onderdelen en dus veel goedkoper. Dat is wat ons betreft wel gelukt.

LCD
Een variant op de LED-printer is de LCD-printer (LCD = Liquid Crystal Display of vloeibare-kristallenscherm). Hierbij gebruikt men een LCD-scherm in plaats van een rij van LED’s. Achter dat LCD-scherm staat een lamp van hoge intensiteit en op het LCD-scherm zet men pixels aan of uit door er wel of geen stroom op aan te sluiten. Op deze manier wordt de elektrostatische lading van de drum op nog een heel andere manier teniet gedaan. De resolutie van de printer is hier uiteraard rechtstreeks gekoppeld aan de resolutie van het LCD-scherm.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelWakosda?
Volgend artikelThermische printers

6 REACTIES

  1. Beste,

    Vroeger gebruikte ik dit document om de werking van een laserprinter te tonen aan mijn leerlingen. Helaas werkt deze applet (figuur) niet meer. Kan je hem terug activeren a.u.b.?
    Ook de applet van de inktjetprinter werkt niet meer. Kan je ook die activeren?

    Dank je wel. Veel jeugd in Vlaanderen is je dankbaar.

    Mvg,

    M. Varewyck

  2. PagePro printer werkt uitstekend ook als Dos-printer… maar jemoet dan gebruik maken van de Software DOSPRN van het internet afhalen met key… werkt uitstekend…. In de oude dosprogramma\’s
    printer instellen als EPSON dotmatrix … De grafische layout vliegen je printer uit… zo snel… Ik heb gelijk mijn oude HP laserprinter weggegooid….

  3. Beste diskidee,

    Ik heb een hele mooie Minolta laserprinter (PagePro 1100L). Het probleem is alleen dat ik hem niet aan de gang krijg onder XP. Goede drivers zijn nergens te vinden op internet of bij Minolta. Mijn systeem is goed genoeg (512Mb intern geheugen). Deze printer werkt met een zogenaamde GDI poort en maakt ook een andere poort aan, namelijk de PW1 pport in plaats van de LTP1.

    Wat moet ik doen?

    Alvast bedankt
    Paul Geurts, Udenhout
    info@paulgeurts.com

Reacties zijn gesloten.